- Μουσείο, Λαογραφικό Σαντορίνης Εμμανουήλ Λιγνού
- Το Λαογραφικό Μουσείο Σαντορίνης ιδρύθηκε το 1974 από το δικηγόρο και δημοσιογράφο Εμμανουήλ Α. Λιγνό. Η συλλογή του στεγάζεται σε ένα υπόσκαφο σπίτι που χτίστηκε το 1861.
Τα αντικείμενα που αποτελούν αυτή τη συλλογή εκτίθενται στους έξι αποκατεστημένους χώρους αυτού του χαρακτηριστικού νησιώτικου σπιτιού.
Η σάλα, το μεγάλο θολωτό δωμάτιο, διατηρείται όπως ακριβώς ήταν στις αρχές του 20ού αι., με τα έπιπλα, τα διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα, τα εργόχειρα, το γραμμόφωνο και τις φωτογραφίες του πρώτου ιδιοκτήτη.
Στη σωτοκάμαρη (κρεβατοκάμαρα) αξίζει να προσέξετε τα χειροποίητα στέφανα του γάμου, που είναι φτιαγμένα από κλαδιά αμπέλου τυλιγμένα με βαμβάκι, χρωματιστές κορδέλες και τεχνητούς λεμονανθούς στερεωμένους με χρυσοκλωστή. Στη μικρή παιδική κρεβατοκάμαρα θα δείτε ένα όμορφο μεταλλικό κρεβάτι, ενώ στη λιτή τραπεζαρία μια μεγάλη κασέλα, όπου φυλάσσονταν το κριθάρι, το αλεύρι και οι κρίθινες κουλούρες.
Δείτε επίσης το κελαρικό, το μικρό υπόσκαφο χώρο με τα παλιά πιθάρια για το λάδι και το κρασί, και το «μαεργιό» (κουζίνα), με τα πήλινα τσουκάλια και την πέτρινη πλάκα για το κλείσιμο του φούρνου.
Στην κανάβα, το μικρό οινοποιείο του σπιτιού με το πατητήρι, ξεχωρίζει το μάγγανο, με το οποίο συμπιέζονταν τα υπολείμματα των σταφυλιών, και οι κόπανοι, κομμάτια ξύλου για την πίεση των λιαστών σταφυλιών από τα οποία έβγαινε το γλυκό κρασί βισάντο.
Στο μουσείο έχουν δημιουργηθεί και κάποιοι ειδικοί χώροι όπου παρουσιάζονται μηχανήματα και έπιπλα παραδοσιακών επαγγελμάτων που έχουν εκλείψει στις μέρες μας, όπως αυτά του ξυλουργού, του υποδηματοποιού, του βαρελοποιού και του τυπογράφου. Εκτίθενται επίσης τοπικές ανδρικές και γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές.
Το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, που θα δείτε μέσα στην περιφραγμένη αυλή του μουσείου, χτίστηκε το 1993, μαζί με τη νέα πτέρυγα, που στεγάζει έργα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως οι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Παναγιώτης Γράβαλλος, Πάρις Πρέκας και Βάλιας Σεμερτίδης.
Στο ιστορικό αρχείο του μουσείου συμπεριλαμβάνονται εκκλησιαστικά και εμπορικά χειρόγραφα, λιθογραφίες, προικοσύμφωνα, καθώς και πολλές και σπάνιες φωτογραφίες της Σαντορίνης από το 1895.
Εξωτερική άποψη του Λαογραφικού Μουσείου Σαντορίνης «Εμμανουήλ Λιγνού».
Αναπαράσταση παραδοσιακής κουζίνας στο Λαογραφικό Μουσείο Σαντορίνης «Εμμανουήλ Λιγνού».
Η σάλα, με έπιπλα των αρχών του 20ού αι., του Λαογραφικού Μουσείου Σαντορίνης «Εμμανουήλ Λιγνού».
Dictionary of Greek. 2013.